Novosti

Svečano otvorenje comcross croatia proizvodnog pogona i konferencija “Industrija 4.0 – Izazovi i prilike za Slavoniju”

Rezanjem vrpce i konferencijom o pametnoj industriji na istoku Hrvatske otvoren je objekt vrijedan gotovo 18.5 milijuna kuna. Riječ je o sjedištu tvrtke comcross croatia, koja je na 1800 kvadratnih metara pronašla svoje mjesto u Eko-industrijskoj zoni Nemetin, gdje je uz upravnu zgradu i certificirani trening centar, uspostavljen i moderni pogon za proizvodnju elektrokomunikacijskih ormara, jedini takve vrste u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji. Comcross, tvrtka koja se primarno bavi projektiranjem, izgradnjom i održavanjem telekomunikacijskih mreža u Hrvatskoj i Njemačkoj, tako je postala predvodnica industrije 4.0, te je uz potpunu digitalizaciju proizvodnog procesa ojačala i konkurentnost na međunarodnom tržištu. Na otvorenju, kao i na konferenciji pod nazivom “Industrija 4.0 – Izazovi i prilike za Slavoniju”, su uz direktora tvrtke comcross croatia, Slobodana Ribića, sudjelovali i Ivan Radić - gradonačelnik Grada Osijeka, Josip Miletić - zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Antun Kovačić - ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek, te Igor Šugar – direktor marketinga tvrtke Rittal d.o.o.
Tehnologija u kombinaciji s fizičkim procesima

- Ponosan sam jer danas predstavljamo objekt koji je važan za nas, za Osijek i osječko-baranjsku županiju. Budući da poslujemo od 2016. godine, ovo je kruna našeg dosadašnjeg rada, koja označava korak prema budućnosti i zaposlenju 20-ak inženjera i tehnički obrazovnih djelatnika u proizvodnom pogonu koji donosi integraciju informacijsko-komunikacijskih tehnologija s konvencionalnim fizičkim proizvodnim procesima, prema parametrima industrije 4.0 – istaknuo je na svečanom otvorenju Slobodan Ribić, direktor tvrtke comcross croatia, otkrivajući kako će se automatizacijom proizvodnje uštedjeti prosječno 42% vremena po projektu, prvenstveno zahvaljujući 3D modelima pri projektiranju ormara, CNC obradi elemenata i ožičenju uz pomoć 3D prikaza. Tako će realizacija nekih proizvodnih procesa, koji se inače manualno odrađuju za više od 7 sati, trajati tek 45 minuta.

Nova upravna zgrada izgrađena je 2021. godine, a pokraj 800 četvornih metara uredskog prostora, predviđeno je i izgrađeno 1.000 četvornih metara proizvodno-skladišnog prostora. Strojevi, oprema, alati i certifikacija cjelokupnog proizvodnog pogona sufinancirana je iz EU programa “Jačanje konkurentnosti poduzeća ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju”, odnosno kroz projekt “comcross – proizvodni pogon”, a od ukupne vrijednosti projekta od 8.5 milijuna kuna, Europska unija sufinancira nešto više od 2.25 milijuna. U svemu tome, treba napomenuti kako novi objekt krasi i telekomunikacijski toranj visine 50 metara, jer se comcross croatia bavi i izgradnjom rešetkastih tornjeva, ali i projektiranjem sustava tehničke zaštite i projektiranjem i izgradnjom fotonaponskih elektrana.
Grad Osijek stvorio je poticajno okruženje za poduzetnike

 - Comcross je jedan od prvih stanara u našoj zoni u Nemetinu, pa je odličan primjer svega što ova zona, ali i Grad Osijek nude sadašnjim i budućim investitorima. Naime, tvrtka comcross je napravila svoj objekt čak i prije roka od 24 mjeseca, te je tako iskoristila sve povlastice koje ova zona nudi, što joj je zasigurno bilo vjetar u leđa, a posebno raduje činjenica i da će zaposliti 20-ak djelatnika, jer smo stvorili poticajno okruženje za poduzetnike, na čemu kontinuirano nastavljamo raditi – rekao je Ivan Radić, osječki gradonačelnik, napominjući kako gospodarski uzlet, ali i privlačnost ove industrijske zone, dokazuje i novougovorenih 9 od 11 parcela u drugoj fazi. U kontekstu comcrossa, Grad Osijek je od prvog dana bio podrška, pa je uz stopostotno sufinanciranje zemljišta, sufinancirao i komunalni doprinos, koji će zbog nove mjere svim novim ulagačima biti potpuno ukinut.
Digitalizacija proizvodnih procesa uz kvalificirane radnike

Comcrossu je na novom zdanju čestitao i Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana, koji je naglasio da istok Hrvatske ima što pokazati u industrijskoj tranziciji, jer se pozitivni trendovi prate i pri obrazovanju radne snage, koja je zbog suradnje poduzetnika i Županije sa Sveučilištem J.J. Strossmayera u Osijeku i srednjim školama, sve stručnija i kvalificiranija. Upravo o tome je u svome izlaganju pričao i Antun Kovačić, ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek, stavljajući fokus na novi ELPROS Regionalni centar kompetentnosti, koji uz obrazovanje učenika i praksu kod lokalnih poduzetnika, omogućava i dodatno usavršavanje nastavnika. Kovačić je ukazao kako je suradnja ELPROS-a i comcrossa počela još prije 7 godina, kada su krenuli s obrazovanjem i prekvalifikacijom odraslih, ali i novim obrazovnim programima za učenike, čime su učenici na vrijeme počeli stjecati nova znanja u skladu s potražnjom poduzetnika.

- Digitalizacija proizvodnih procesa ne znači manjak potrebe za radnicima, već samo povećava produktivnost, brzinu izrade finalnog proizvoda, kao i sigurnost pri otklanjanju mogućih pogrešaka u proizvodnji. Proizvodnja elektrokomunikacijskih ormara je strojni posao, koji ipak zahtijeva utjecaj radnika, a automatizacija samo omogućava da taj posao bude manje fizički naporan, uz veću uštedu vremena – naglasio je na kraju konferencije Igor Šugar, direktor marketinga tvrtke Rittal, koji je video prezentacijom i demo busom predstavio opremu i procese kojima će se baviti comcross croatia u novom proizvodnom pogonu, opremljenom upravo Rittalovim strojevima i rješenjima.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz instrumenta za Pomoć za oporavak za koheziju i europska područja “REACT-EU”. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost tvrtke comcross croatia d.o.o. za projektiranje, izvođenje i održavanje tehničkih sustava.